2020-03-10 09:00Pressmeddelande

Topp 15: hetaste kompetenserna för lärare 2020

hetaste kompetenserna för lärare 2020

Nu är det äntligen dags igen för utbildning.se:s djupdykning bland platsannonserna för att hitta de 15 mest eftertraktade kompetenserna för lärare 2020! I år har 1 525 annonser granskats, vilket visar på en liten minskning sedan förra året.

Många kompetenser från förra årets lista har hållit sig kvar i toppen även i år, men det finns också några spännande nykomlingar. Högst upp på listan hittar vi, föga förvånande – lärarexamen med marginal. Vi kan till och med se en ökning med 2,7% från förra årets 48,3%.

Intressant nog är årets tvåa en nykomling. Hela 29,9% av platsannonserna efterfrågade förmågan att lätt knyta och vårda relationer hos sin framtida personal. Inte illa, för en kompetens som inte ens nådde topplistan förra året. Årets andra nykomling är “trygg”, som har letat sig upp till en åttonde plats. Detta har gjort att både “ledarskap” och “social” inte längre ryms i topplistan år 2020.

Topplista – De 15 hetaste kompetenserna för lärare 2020

1. Lärarlegitimation 51,0 %
2. Relationsbyggande 29,9 %
3. Flexibel 27,1 %
4. Pedagogisk 24,3 %
5. Driven 21,8 %
6. Samarbetsförmåga 21,6 %
7. Kreativ 20,9 %
8. trygg 20,0 %
9. Lyhörd 14,2 %
10. Positiv 13,8 %
11. Inspirerande 12,5 %
12. Nyfiken 12,0 %
13. Ansvarsfull 11,7 %
14. Strukturerad 11,0 %
15. Språkkunskaper 7,8 %

Egenskaper som: flexibilitet, pedagogik, driv och samarbete – ligger kvar i topp sedan förra året. Ungefär 300–450 annonser nämner dessa egenskaper under februari 2020. Gemensamt för listorna är alltså att, förutom lärarlegitimation, värderas personliga egenskaper högre än praktiska kunskaper. Undantaget är språkkunskaper utöver engelska och svenska, som 7,8% av platsannonserna kräver eller ser som meriterande.

Arbetsmarknad

Trots en minskning med 473 platsannonser jämfört med förra året är efterfrågan på lärare väldig hög i hela landet. Enligt platsbankens yrkeskompass är konkurrensen mycket liten, både på ett och fem års sikt.

Genomsnittslönen för lärare ligger ungefär mellan 28 000:- och 38 000:-, men kan variera mellan tjänster och olika städer i Sverige.

För dig som är intresserad av läraryrket går vägen till en lärarexamen genom studier på universitet eller högskola. Vill du vara med och utbilda nästa generation? Hitta din perfekta lärarutbildning på vår systersajt studentum.se!

Heta kompetenser

Denna undersökning är en del av serien Heta Kompetenser där utbildning.se granskar de mest eftersökta kompetenserna inom en mängd olika yrkesområden varje år. Denna gång har 1 525 platsannonser för grundskollärare, gymnasielärare, speciallärare, samt lärare i yrkesämnen analyserats. Under året kommer vi bland annat titta närmare på de hetaste kompetenserna för chefer, ekonomer, utvecklare och jurister.

Frågor

Vi på utbildning.se älskar kompetensutveckling! Vi finns där för dig som vill nå nya höjder i din karriär, och hjälper dig genom hela processen. Om du har frågor om oss eller våra undersökningar, vänligen hör av er till info@utbildning.se.


Om Utbildning.se

utbildning.se är Sveriges största söktjänst för kompetensutveckling för yrkesverksamma. Tusentals internetanvändare som letar efter kurser och utbildningar besöker utbildning.se varje dag, där hittar de cirka 12 800 utbildningar från 559 utbildningsarrangörer. Genom analysverktyg, intresseanmälningar och andra funktioner på utbildning.se samlas information om användarna och vad de efterfrågar. Vi på utbildning.se producerar inte utbildningar själva, men har tillgång till information om branschens utbud. Det ger oss en unik möjlighet att överblicka och få fram värdefull kunskap om statistik och trender. Vi gör även regelbundet olika undersökningar via frågeformulär rörande kompetensutveckling.