2020-01-07 09:30Pressmeddelande

Bli en ännu bättre säljare – se upp för dessa 4 vanliga hinder

Bli en ännu bättre säljare

Hur blir man en bra säljare? Det finns nog inget självklart eller entydigt svar på den frågan – men det finns en hel del svar på vad som förhindrar din framgång. George Dudley och Shannon Goodson, två amerikanska forskare, har tagit fram tolv hinder som ofta drabbar säljare. utbildning.se berättar mer om fyra av de vanligaste hindren för din försäljning!

1. Du sysslar med domedagssiande

Katastroftankar råkar nog de allra flesta ut för då och då. Det kan tänkas vara hjälpsamt för att förhindra misstag, men sanningen är att det ofta stjälper mer än det hjälper när det kommer till din försäljning. “Tänk om han inte svarar?”, “Tänk om hon ställer en fråga jag inte kan svara på?” är typiska tankar som kan sätta käppar i hjulet. Du vågar helt enkelt inte ta kontakt med kunder och din försäljning blir lidande.

2. Du är drabbad av obeslutsamhet

Det här är förmodligen det allra vanligaste säljhindret. Din rädsla för att verka påträngande och framfusig hindrar dig från att ta kontakt. Du fokuserar så mycket på själva relationsbyggandet att du till slut inte ringer någon alls. Slutresultatet blir att du inte har någon kundstock över huvud taget. Hindret tenderar även att dyka upp i säljprocessens avslutningsfas där du drar dig för att stänga affären.

3. Du förnekar din säljroll

“Jag är ingen säljare!”. Du känner skam över att bära titeln säljare och låtsas inte om att det är just försäljning du sysslar med. Du titulerar dig gärna som något helt annat och du är försiktig med att avslöja ditt motiv med kontakten. En risk med detta är att kunden inte får rätt förväntningar på er kontakt och när du väl kommer till själva säljandet blir kunden överrumplad – “Vänta, är du säljare?”.

4. Du lider av telefonfobi

Fysiska möten är inga problem, men när telefonen är involverad är du inte längre lika självsäker. Du gör allt för att undvika både prospektering och uppföljning över telefon. Telefonskräck är inget ovanligt, men för en säljare kan det vara rent av karriärförödande.

Hur ska du tackla dessa hinder?

Lär dig mer om samtliga tolv säljhinder och om hur du och ditt team överkommer dem med hjälp av utbildningen Kontakt- och Säljhinder av Mindit – the House of Sales.


Om Utbildning.se

utbildning.se är Sveriges största söktjänst för kompetensutveckling för yrkesverksamma. Tusentals internetanvändare som letar efter kurser och utbildningar besöker utbildning.se varje dag, där hittar de cirka 12 800 utbildningar från 559 utbildningsarrangörer. Genom analysverktyg, intresseanmälningar och andra funktioner på utbildning.se samlas information om användarna och vad de efterfrågar. Vi på utbildning.se producerar inte utbildningar själva, men har tillgång till information om branschens utbud. Det ger oss en unik möjlighet att överblicka och få fram värdefull kunskap om statistik och trender. Vi gör även regelbundet olika undersökningar via frågeformulär rörande kompetensutveckling.