Pressrum

Följ utbildning.se

Topp 20: hetaste kompetenserna för chefer 2019

Pressmeddelande   •   Maj 31, 2019 08:33 CEST

Då var det dags igen för heta kompetenser chefer! utbildning.se granskade hela 1 964 annonser för chefer, arbetsledare och verksamhetsledare för att kartlägga kompetenserna som arbetsgivarna trånar efter 2019.

Alla chefer och blivande chefer, titta hit! Vi har än en gång kollat över och analyserat de platsannonser som ligger ute för chefer i dagsläget. Vårt mål med detta är listan nedan, där vi har fastställt de absolut hetaste kompetenserna för chefer under 2019.

Examen har hoppat upp till toppen! Pedagogisk som låg högst förra året har däremot ramlat ner till en tredjeplatsen. Det blir allt mer viktigt att som chef vara driven och inspirerande, medan strukturerad och besitta kunskaper inom budgetering trillar nedåt. Relationsskapande och Office-paketet är två nya egenskaper för detta års topplista som puttar ut självständig och flexibel.

Topplista – Topp-20 hetaste kompetenserna för chefer 2019

1. Examen 47,4 %
2. Driven 30,7 %
3. Pedagogisk 25,8 %
4. Inspirerande 20,9 %
5. Ansvarsfull 20,6 %
6. Positiv 17,3 %
7. Strukturerad 16,7 %
8. Kreativ 14,5 %
9. Lyhörd 13,4 %
10. Nyfiken 13,0 %
11. Budgetansvar 13,0 %
12. Strategisk 12,8 %
13. Relationsskapande 11,2 %
14. Resultatinriktad 10,5 %
15. Initiativtagande 10,4 %
16. Effektiv 8,4 %
17. Analytisk 8,2 %
18. Office-paketet 7,0 %
19. Detaljmedveten 6,8 %
20. Samarbetsförmåga 4,6 %

Nu och då

De två toppande egenskaperna examen och pedagogisk känner vi igen från förra årets undersökning, även fast de bytt plats. Driven har hoppat från en sjunde till andra plats. Samarbetsförmåga har nått upp på listan och istället puttat ut självständig som låg på plats sjutton i 2018 års undersökning. Det har allt skett några förändringar i hur arbetsgivarna vill ha sina chefer!

Egenskaper som strategisk, stresstålig och ledarskapsförmåga är inte längre tillräckligt heta för denna lista, vilket kan få en att fundera på varför. Vi kan i denna lista se många förändringar från föregående år. Det ska bli intressant att se hur egenskaperna kommer att ställa sig om ett år från nu!

Vi kan inte annat än klura på orsaken till dessa förändringar i önskade karaktärsdrag. Det kan bero på många saker, som vårt ändrade beteende där vi kanske hellre skriver ett inlägg på LinkedIn eller Facebook för att söka jobb. Det kan även bero på att medarbetare kräver allt mer relationsskapande och inspirerande chefer.

Arbetsmarknad, lön och utbildning

Eftersom chef är en roll och inte ett specifikt yrke så är det svårt att säga exakt hur arbetsmarknaden ser ut i dagsläget. Det beror helt på typ av chefsroll och i vilken bransch.

Chefer tjänar i regel i överkanten av snittet för den yrkesgrupp som de verkar i. Enligt Saco brukar denna lön ligga någonstans mellan 40 000-50 000 kronor i månaden. Ha i åtanke att även detta beror på bransch och din rollbeskrivning.

Vägen till ett chefsjobb går oftast genom erfarenhet och initiativ, men vår undersökning visar också att examen är ytterst viktigt. Se därför till att utbilda dig inom relevant område för din bransch.

Heta kompetenser

I slutet av april genomförde utbildning.se den efterlängtade undersökningen på vad som krävs av dig för att nå en chefsposition 2019. Vi granskade hela 1 964 annonser för chefsroller inom olika kategorier, från butikschef och kommunikationschef till bankdirektör. I kommande månader kan du bland annat förvänta dig heta kompetenslistor för ekonomer och utvecklare.

Frågor

utbildning.se står för utbildning, kunskap och utveckling. Vi finns för att alla som vill ska kunna utvecklas och nå högre höjder! Vårt mål är att vara Sveriges svar på frågan – vad är kompetensutveckling? Frågor om oss eller om våra undersökningar kan ni rikta till info@utbildning.se. Stort tack för att du utvecklas med oss!

utbildning.se är Sveriges största söktjänst för utbildning för yrkesverksamma. Varje dag besöker tusentals internetanvändare utbildning.se för att söka bland de cirka 7 000 publicerade utbildningarna samlade från 300 av Sveriges bästa utbildningsarrangörer.

Genom analysverktyg, intresseanmälningar på siten och regelbundna undersökningar rörande kompetensutveckling samlar vi information om användarna och vad de efterfrågar just nu. Det ger oss unik och värdefull information om trenderna i utbildningsbranschen.

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks Integritetspolicy.